неділю, 13 вересня 2015 р.

МРП головного мозку

Цьогоріч уперше зацікавилася конкурсом "Молода республіка поетів" і навіть вирішила відвідати гала-концерт фіналістів конкурсу. Оскільки серед членів журі справді талановиті письменники, було цікаво подивитися на результат їхньої роботи, хотілося відкрити для себе авторів, за яких далі вболіватимеш на "Смолоскипі", чиї книжки читатимеш і хотітимеш про них написати.
Дурень думкою багатіє, як виявилося. Але про все по черзі.
На вулиці Валовій, у магічній атмосфері вечірнього Львова на терасі Музею Ідей зібралася молодь - почитати, послухати, повболівати. У мене на меті було одне: спробувати відрізнити творчість авторів одне від одного, бо передчувала, що почую вірші-молитви, що знову щось "проростатиме з-під шкіри", що знову буде багато дотиків, запахів і кольорів, рослин, смерті, але мало буде справді унікального досвіду, тим більше - стилю.
І, звісно, майже все це буде неримоване.
На жаль, я не помилилася.
Звичайно, учасники конкурсу тільки початківці. Не можна придиратися, тим більше в такій тонкій справі, як поезія. Але мене розчарували не так вони, як члени журі, які обрали саме таку десятку. Не хочеться вірити, що й тут не обійшлося без знайомств, але схоже на те. Особливо принагідно до невиразної поезії переможниці.
Вели вечір Богдана Неборак і Анастасія Євдокимова. Вони намагалися зробити його невимушеним і веселим, мені деколи здавалося, що на моїх очах не концерт неформальної поезії, а "Танці з зірками" з ведучим Юрієм Горбуновим. Щоправда, не всі учасники були готові до шоу, і це було помітно. 
Тепер щодо учасників. Справді сподобалися двоє - Сергій Шкабара й Ігор Астапенко. Сергій Шкабара не цурається рими, і це його помітно відрізняло від інших. В Ігоря Астапенка є свій стиль, щоправда, він - поет-філолог, і тому його творчість теж більше сподобається прихильникам алюзій, символів, хитромудрих образів.
Серед дівчат запам'яталися учасниця з Польщі (боюся помилитися). А ще - поетка з Кривого Рогу (у неї теж були римовані вірші). Решту я не можу відрізнити одну від одної. 
Цікаво, що про все це думає Ростислав Семків, який загадково потягував свою фірмову люльку, спостерігаючи за дійством з-за паркану? Побачимо навесні, після оголошення результатів "Смолоскипу", у якому, без сумніву, братимуть участь фіналісти ''Молодої республіки поетів". У разі чого, я за Сергія Шкабару.

Немає коментарів:

Дописати коментар