суботу, 2 липня 2016 р.

Книжки на літо

Я вирішила вузяти участь у книжковому флешмобі. Ось тут його умови. Не знаю, чи надовго мене вистачить, але спробую  https://ksenyak.wordpress.com/2016/07/01/summer-reading/
Згідно з першим пунктом, треба складати свої книжкові топи, і мій перший досить передбачуваний: книжки на літо. Отже, поїхали!
Тиждень перший. Мій топ-5 книжок, ідеальних для літа.
Літо час, коли люди винагороджують себе відпустками. Для книголюбів важливо також організувати розкішне читацьке дозвілля, адже затишні інтер'єри європейських кав'ярень або морько не врятують фотку, якщо її основою буде якийсь дурненький любовний роман:). У мене традиція -читати упродовж літо хоча б одну здоровецьку книжку, але вона обов'язково має бути цікавою, захопливою. Кожен по-своєму розуміє, що таке "захопливість", але я сьогодні згадую ті книжки, які зробили кілька моїх літечок незабутніми. Їх раджу всім.
1. Донна Тартт "Щиголь" (прочитала влітку 2016 року). У блозі я вже писала про цю книжку, тож не повторюватимуся і просто лишу ще раз посилання http://chytatsky.blogspot.com/2016/06/blog-post.html. Це книжка про хлопчика, якому вдалося вижити під час теракту в музеї і який випадково виніс звідти шедевр світового живопису. Відтоді переховування картини стає найважливішою справою життя Тео Декера.
2. Стіґ Ларссон "Дівчина з татуюванням дракона" (а також "Дівчина, яка гралася з вогнем", "Дівчина, яка підривала повітряні замки" – трилогія "Міленіум", прочитана влітку 2015 року).
Я вважаю, що якби випадково не натрапила на ці книжки, то дуже багато втратила б. От справді, нема сенсу читати книжки, якщо не прочитати "Дівчину з тату дракона". Тут не тільки цікавий детектив, а й дивовижна письменницька знахідка образ хакерші Лізбет Саландер такого колоритного жіночого образу ви точно ніде ще не бачили. Якщо дуже ліньки читати, можна подивитися фільми голівудський і шведський. Обидва норм, але все ж шведська Лізбет мені трохи ближча.
3. Грегорі Девід Робертс "Шантарам" (прочитала влітку 2014 року).
Того літа я не дуже багато мандрувала, але завдяки "Шантараму" побувала в Індії, та ще й такій Індії, що лишається поза очима туриста. Хоч "Шантарам" і не справив на мене аж такого приголомшливого враження, все-таки це захоплива книжка і, як на тавро бестселера, досить глибока. Багато там смішного, пізнавального, веселого і дуже сумного. Побудована на основі біографії автора, який втік із в'язниці, де сидів за пограбування. От би всі злочинці були такі талановиті)
4. "Брати Карамазови" Ф. Достоєвського.
Нежданчик, да? Але 2013 року все моє літо було присвячене роздумам про цю книжку. Якщо Достоєвський вам нудний і ви не дуже любите всякі роздуми про релігію, про роль людини на цім світі, про страсті-спокуси на шляху кожного з нас, то краще навіть не беріться. Але мені дуже сподобалося, як і багато в чому схожий ідейно роман "Ідіот". Ідельний варіант на літо для ненависників легкої літератури.
5. "Ім'я рози" Умберто Еко (було багато підходів, останній і він таки успішний улітку 2010 року).
Це була жесть. тому що це було тяжко спочатку. Коли автор знущається з тебе, а ти картаєшся за свою необізнаність у всіх цих середньовічних церковних тьорках, це нічим хорошим ніби й не може закінчитися. Але з мраку виводить старий добрий детектив, Шерлок Холмс Вільгельм Баскервільський і його Ватсон-Адсон. Вони розслідують таємничі вбивства у монастирях. Розгадка мене вразила, філологічна освіта додала особливих мурашок. Вбивча книга. І я б хотіла висловитися щодо розв'язки, бо вона крута, непередбачувана і глибока. Для філологів навіть цікавіше не хто вбив, а чому. Хоча хто – теж цікаво. Якщо пробиратися крізь нетрі перших ста п'ятдесяти сторінок дуже важко, то перегортайте їх, але не кидайте книгу, не забирайте в себе насолоду.
Ось такий мій топ-5 книжок на літо. Українських книжок у ньому нема не тому, що не знайшла гідних кандидатур, а тому, що під час відпустки я дозволяю собі робити щось незвичне. А з українською літературою я проводжу час щодня, вона для мене звична. Тому топ-5 найцікавіших українських книжок – попереду)

8 коментарів:

  1. В моб включитися не буду.
    Зі свого порекомендував би на літо Кись Тетяни Толстої. Але загалом краще вже читати взагалі без чогось для роздумів. Типу дитячих фентезійних котів від Ерін Хантер. Так! я за подібні книжки! Хоча і знаю, що багато хто крутить носом (як і на жіночі романи), вважаючи це ознакою низького рівня (відсутності смаку). Читайте фентезі! Не грузіть голову розумами "а що символізує картина у Щиглику?". Для цього існує повсякденне життя. Відпочиваючи відпочивайте ж!
    ЗІ. Прочитав We Were Liars від E. Lockhart. Перша третина книги - думав кинути читати. Бо ці любовні мі-мі-мі вже в печінках сидять :) Але далі пішло краще + фінал хороший: я тим, як все закінчилося для всіх задоволений. А так навіть згадав, що перед тим як практично закінчити з фільмами в своєму житті, я ще встиг побачити тодішню новинку "Між небом і землею". Тому і взагалі ніяк не відчув себе обдуреним.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Точно!!! Фентезі)
      Я забула)справді можна було б згадати. А ше дитячі книжки типу "Тореадори з Васюківки".
      Але для мене книжки на зразок Гаррі Поттера-це читво на зиму. Так само як старий добрий Володар Перснів.

      Щодо Локгарт: а якби не було анотації і того відгуку, ти б теж не здивувався фіналу?
      Я передчувала, що ти заціниш закінчення,тому й наполягала,щоб ти прочитав :)

      Видалити
    2. Так!! Нестайко просто таки для літа для дитини та діда :)
      От не читав ні Поттера, ані Толкієна (щось мене класика не приваблює).
      Із такого легкого і веселого, то класику просто з дитинства - це розповіді про Хогбенів від Генрі Каттнера (якщо не читала - мерщій читай). Ну або ті ж походеньки від "нашої" Макса Фрая (нічого зайвого, щоб забивати мізки).

      Уффф, не любиш ти цю письменницю, раз її псевдонім вже двічі накрутила (то локхард, це вже локгарт). :)
      Ні, якби не було анотації, то все рівно фінулу не здивувався. Не вважаю це чимось таким неймовірним. Особливо після травми голови героїні.
      Більш детально (якщо що) - вже завтра може розповім

      Видалити
    3. Українською правильно Локгарт,так що перепрошую за помилку.

      Звісно, розповідай! Я чекатиму.

      Видалити
  2. Ти так пам'ятаєш, що коли читала) Я тільки пам'ятаю, як влітку 2012-го читала "Волхва". А потім в Карпатах того ж року - Дойля) І того ж року в Севастополі якісь спогади Марини Владі. Хм, може я книжки тільки одного літа і читала?) А, ще колись намагалась осилити "Глазами клоуна".

    А про тебе і твої літні книжки пам'ятаю Жадана! Ти з нею в морі фоткалась!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, пам'ятаю, як я в морі читала "Ворошиловград") теж був якийсь флешмоб)
      Я багато що читала, але ж не все можу рекомендувати всім. А ці книжки можу) тільки Достоєвський під сумнівом)
      "Волхв", до речі, теж міг би бути у списку, він надзвичайно захопливий.
      Напиши мені свій топ-5 книжок на літо. Цікаво!

      Видалити
    2. Достоєвського не можу читати ні у сонячні літні дні, ні у довгі зимові вечори:) Я в тій категорії, як ти написала, - "краще і не беріться"

      Мені теж здається, що влітку краще читати щось легке, для відпочинку. Але з іншого боку - часу влітку більше, того можна почитати те, що довго відкладав. А взагалі я не знаю, за якими критеріями ділити книжки на літні і зимові)

      У моїх планах-мінімум на літо: дочитати нарешті "Щиголь" і "Обитатели холмов" про кроликів:) От ця остання, як на мене, прекрасна для літа:)

      Видалити
    3. теба і собі про кроликів почитати)))) заінтригували ви мене)

      Видалити