понеділок, 31 жовтня 2016 р.

У відпустку – на Марс



Brainy is the new sexy
«Brainy is the new sexy» – каже серіальна Ірен Адлер про Шерлока Голмса, і цим окреслює нову світову тенденцію захоплення харизматичними розумниками. Шелдон і Леонард, доктор Гауз і його команда, Деніел Пірс, доктор Лайтмен – цей ряд образів-кумирів можна продовжувати. Фізична дужість, приваблива зовнішність – ніщо, коли на екранах з’являються персонажі, головними рисами яких є розум, харизма і цинічність во благо. У цю систему особистістих координат ідеально пасує реальна постать одного з найвідоміших підприємців сучасності Ілона Маска, життя й наміри якого направду нагадують науково-фантастичні сюжети.


Про Ешлі Венса
Біографію Ілона Маска, живої легенди в світі сучасних технологій, написав бізнес-журналіст Ешлі Венс. Царини зацікавлення дослідника різні: від кібершпіонажу до розшифрування ДНК і дослідження космосу. Проте визнання журналістові принесла саме книжка про Ілона Маска, в якій автор представив на читацький розсуд своє бачення постаті винахідника й бізнесмена, показав його як складну, жорстку, але цілісну, неймовірно мотивовану людину, чиї божевільні задуми здійснилися завдяки розуму, працьовитості, ризиковості. Українському читачеві бестселер доступний у перекладі Мирослави Лузіної. Книжка побачила світ у видавництві Оксани Форостини.
По-нашому – божевільний
«По-вашому, я божевільний?» із такого запитання почалося спілкування Ешлі Венса з Ілоном Маском за вечерею в одному з ресторанів Кремнієвої долини. За півтора року до того журналіст отримав дошкульну відмову від Маска на прохання написати про нього книжку. Ешлі Венса, як істинного журналіста, відмова тільки розпалила, і він вирішив писати про Маска з інтерв’ю його колег і знайомих. Урешті, Маск сам відшукав упертюха і погодився на співпрацю.
І справді для тих, хто не надто цікавиться технологіями, плани Маска на кшталт колонізувати Марс можуть видатися сміховинним. Але, якщо розібратися в його досягненнях в галузі ракетобудування, то схоже на те, що реалізація амбітних планів – це питання часу. Це як з електрокарами: колись сама ідея створити авто, що працюють на електриці, могла викликати щонайменше недовіру, а сьогодні компанія Tesla, одним із інвесторів якої є Ілон Маск, успішно створює електромобілі кількох моделей, а водночас і потенційну загрозу для існування автівок із класичними системами живлення двигунів.
Розділ за розділом Ешлі Венс розповідає про становлення характеру Ілона Маска, його дитинство, шлюби, дітей, та найбільше – про стартапи, невдачі, кризи й шалений успіх, що закономірно прийшов до Ілона Маска.
Особисто для мене найцікавішими виявилися перші розділи книжки, де божевільні наміри Маска тільки окреслюються. Так, Ешлі Венс урівноважує «надлюдинність» Маска екскурсами в його дивакувате підліткування,  особисте життя, смерть першого сина, що загинув немовлям невідомо чому, народження п’ятьох дітей, стосунками з другою дружиною акторкою Талулою Райлі. Але все одно книжка – це насамперед історія любові Маска до технологій і вміння реалізовувати мрії. При цьому Маск далекий від ідеалу – він жорсткий зі своїми працівниками (про оригінальну манеру спілкування зі своїм штатом теж є чудовий розділ), не має змоги приділяти достатньо часу своїм рідним, але він одержимий ідеєю, і це не може не захоплювати. Надто зважаючи на невдачі: перші запуски ракет Falcon вартістю в кілька десятків мільйонів доларів не вдалося здійснити, ракети вибухали, і Маскова компанія SpaceX зазнала колосальних збитків. Але Ілон не боїться невдач і пробує ще. Урешті, Falcon 9 таки вийшла на орбіту й повернулася на посадкову станцію. Що це означає?  Переформатування ринку ракетобудування: ракети SpaceX дешевші за ракети найближчих конкурентів. При цьому вони не є одноразовими: успіх Falcon 9 дозволяє стверджувати, що можна потрапити у відкритий космос і повернутися з нього саме на той клаптик Землі, звідки ракету запустили. Ось воно, не таке вже й фантастичне майбутнє. Тому ближче до кінця плани про освоєння Марсу во ім’я врятування людства вже сприймаються як належне.
Стиль, що захоплює й мотивує
Книжка про Ілона Маска – це зразок якісного журналістського дослідження. Ешлі Венс сумлінно опрацював наукові факти, пильно вивчив біографічні подробиці з життя винахідника і його рідних, сформував психологічний портрет Маска, а також, що вкрай важливо, подав докладну інформацію про середовище, в якому Маскові вдалося реалізувати свої божевільні ідеї. Багато уваги приділено особистостям інженерів, підприємців, інвесторів, завдяки чому SpaceX, Tesla і SolarCity постають монстрами завдяки діяльності амбітних, ідейно вірних, неймовірно розумних та працездатних людей. І це надзвичайно мотивує книголюбів. А те, що книжка написана доступно, має внутрішній сюжет і потужну емоційну складову, робить її цікавою для широкого кола читачів. Адже мотивація наразі – це наше все.
Український переклад видання дуже хороший, багатий. Тішить око і дизайн книжки, її приємно тримати в руках, а по прочитанню – милуватися на полиці.
Для диваків і дивачок. Принаймні, для мрійників
Хоч ця книжка, як вже мовлено, є бестселером, а відтак цікава для читачів різних зацікавлень, мені здається, що найпотрібніша вона саме для дивакуватих одержимих різними ідеями підлітків, geek-ів. Просто тому, що біографія Ілона Маска (а він, поза сумнівом, гік) – це приклад того, як вроджений особистісний стрижень, помножений на одержимість, працелюбність, винятковий розум і удачу, прирікає особистість на нереальні звершення в масштабах цілого людства.

Схожі книжки: Айзенсон Уолтер «Стив Джобс», Пітер Тіль «Від нуля до одиниці»

http://blog.yakaboo.ua/brainy-is-the-new-sexy/ 

14 коментарів:

  1. О, свіжина! Будемо зараз смакувати, а то зголоднів :)
    Так-так-так, що тут у нас? "І знову двійка!". Ну що за химерний ряд з "брейні сексі"? Ну, може не мені і судити сексапільність цих чоловіків, але мяко кажучи Шелдон і Леонард... серйозно? Для комедійного серіалу нехай, але всерйоз - бугага, чи як там? базінга? :)
    Хаух - так, харизма. Його ж команда - кхм, та ну!
    Решту персонажів не знаю, бо не дивився ті серіали
    А от по Ілону Маску, то якось таким його і представляв. І от я не люблю таких людей. І не захоплююся. Взагалі! Хоча і визнаю, що часто вони і рухають колесо прогресу. Але в мене просто інші пріоритети, в мене відсутні амбіції досягти, щось комусь доказати. Хочеться пізнати життя для себе, поки воно в мене є. Бо все решта - зникне з останнім подихом. Це певне і є різниця інтро і екстраверсивності. Хтось енергію кидає назовні і створює вихор ідей навколо. А хтось - тихенько гасить її в собі і намагається пізнати, звідки воно взагалі і для чого. Але не для кого. бо відповідь одна: тільки для себе

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт голодним!
      А мені сексі, що такоє) А Шеррлок так взагалі. Тому що ідеться якраз про харизму. Харизма, розум - це набагато крутіше, ніж симпатичний писок (та і що таке симпатичний писок, треба ще розібратися).
      Про Маска: він розумний і цілеспрямований, це варто якщо не захоплення, то бодай поваги.
      А твої філософські міркування нагадали мені ще одного брейні - Григорія Сковороду)

      Видалити
    2. Шерлок взагалі чи в ролі Ліванова (чи Камбербетча)? Бо якщо радянська інтерпретація жива, то надлюдина від БіБіСі - штучно. Але справді: як мінімум сексапільність чоловіків не мені оцінювати. Бо не притягує :)
      Але от зрозумів тебе: не розум, а саме харизма. А це різне я вважаю.

      Гітлер теж був розуміний і цілеспрямований ;)

      О так. Я теж втікаю від світу. А Сковорода це робив ще тоді, коли це не було в тренді :)

      Видалити
    3. Обидва Шерлоки)
      Особисто для мене розумні люди автоматично харизматичні.
      І Гітлер теж був харизматичний, судячи з його вміння зачаровувати людей промовами.
      Просто є тренд типу Джеймс Бонд: і пику намне поганцям, і жінку відкохає, і костюм красивий.
      А є типу Шерлок: не дуже привабливий ніби, але харизма аж вихлюпується) бо розумний і цинічний.
      Мені Шерлок ближчий

      Видалити
    4. Дууууже розмите правило. Бо ти ж не визначаєш "ось цей розумний - він харизматичний. А цей лише трішки поступається за розумом, але вже нижче порогу - він не харизматичний". Це якщо це якість дискретна: або є, або немає. Аналогічно і про неперервність можна сказати: тоді чим розумніший, тим харизматичніший? Але от... ну не в'яжуться ці два поняття. Вони не корелюють. Харизма - це певною мірою шарм, вміння якось себе вести на публіці. Розумною людина може бути сама по собі, поза суспільством. А от харизма - лише в очах інших людей. Короче, або ти мало розумних людей бачила (а тому так співпало, що вони здалися тобі харизматичними), або для тебе майже всі люди харизматичні
      Гітлер - так, був харизматичним. Але харизматичним може бути і дурень. Головне - це те, як його сприймають люди. Надягне баран маску чабана - вівці підуть за ним.
      Тому і всі ці серіали розкручують культуру гіків і хіпстерів. Це як жувати жуйку у вигляді цигарки і видавати себе за тру-курця.
      А Бонд хіба не харизматичний? Він теж не дурний (дурнів в подібні структури не беруть). І на відміну від майже всіх перелічених тобою "розумників" він чоловічний. От так, саме чоловічний. А от розумники ці здебільшого мямлі. Ні риба, ні мНясо. Як ляльки для забавки, а коли до справи - ні цвяха забити, ні того ж хулігана на місце поставити. Можна тішитися зі сторони, але не треба їх ось так возвишувати. Просто справжні чоловіки в тіні лишаються - а це збочення. І це збочення пропагує ЗМІ: або гіки, або відверті гопники. Дві крайності. І мені гидкі обидва ці типи. Це як ультра-праві і ультра-ліві партії. Чоловік повинен бути чоловіком. А не розумною цинічною жінкою з чоловічими статевими органами. І не відбитою істотою лише з тваринними інстинктами.
      Де купити квиток на філософський корабель?

      Видалити
    5. Звісно, ці поділи умовні. Ніколи ані художній фільм, ані книжка, ані саме життя не диктує однозначності. У художніх творах завжди є перебільшення, але й за цим перебільшенням можна простежити певні тенденції. Ніхто не є Шерлоком, але розумним бути модно, це тренд.
      А взагалі, тут у блозі я кажу про образи, а ти все одразу екстраполюєш на життя. Не певна, чи так справедливо робити)

      Видалити
    6. Зрозуміло. Хай буде і так.
      Але от що розумним бути модно, і що це тренд - я просто відмовляюся погоджуватися.

      Видалити
    7. я просто навела тобі кілька прикладів образів розумників,якими захоплюються мільйони людей) написала про реальну людину, якою захоплюється півсвіту.
      навіть якщо журнали жіночі почитати, то там теж образ ідеального мужика завжди пов'язаний з особистісними досягненнями, де розум і цілеспрямованість - на чільних місцях.
      а з чого ти робиш висновки, що розум - це не тренд, я не знаю)

      Видалити
    8. Штучний тренд. піар. Як і власне ця книга. Піар конкретно Ілона Маска.
      Жіночі журнали - це дурниці для жартів. Почитати і посміятися.
      Ці приклади кіношні і серіальні. Тому і захоплюються. Бо з реальними людьми вони не перетинаються

      Видалити
    9. Може, й досягнення Маска штучні, нащо про них писати?
      Щодо тренду: ну,раз ти знаєш всі на світі приклади й ситуації "реальних людей", то можеш стверджувати.

      Видалити
    10. Не штучні досягнення. Він справді багато чого досягнув. Але ж це все можна і без книги почитати на тій же вікіпедії. А от книга - це вже просування бренду, створення кумира.
      Не всі на світі знаю - це нереально. Але ж очі маю, живу не на острові: повсякденне життя помічаю. Тренд краще прописаний у "невимушених": які саме типажі в тренді, ким захоплюються і т.д. І от хай я багато чого не схвалюю, але в цьому питанні мій погляд співпадає

      Видалити
    11. Для мене ця книга - насамперед джерело інформації. Мені у вікіпедії, тим більше українській, інфо про Маска було замало.

      Видалити
  2. Хм.. Треба буде почитати. Мене найбільше цікавить, з чого він почав і най-найперші невдачі.
    Нагуглила щойно одну його кумедну цитату)) "Я хотів би померти на Марсі, але не під час приземлення" х))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ой, там невдачі були колосальні.
      І не одна)
      Щодо колонізації Марсу, то я не сумніваюся, що скоро нога Маска ступить на червону планету. Питання, що з планетою буде після)

      Видалити