середу, 27 квітня 2016 р.

Сезонне поповнення: Книжковий Арсенал-2016

Я люблю свята. Люблю дні народження, весілля, Різдво, Великдень, День Незалежності, Новий рік... І ось яке щастя: завдяки любові до читання в мене щороку на два свята більше, тому що я до глибини душі й кишені святкую ще й Книжковий Арсенал і Форум видавців.
І ось одне свято позаду, але попереду - книжки, що їх встигла придбати на цьогорічному Книжковому Арсеналі. А деякі  - вже й почитати. Про найочікуваніші книжечки цієї весни - у цьому пості.
Іра Цілик "Глибина різкості" (Meridian Czernowitz)

Купила цю книжку, бо мені цікава творчість Іри Цілик. Торік із задоволенням прочитала збірку новел "Червоні на чорному сліди", а цієї весни вирішила переконатися, чи так само вправно авторка пише вірші. Передбачаючи, що Іра Цілик писатиме вірші про АТО, я хотіла почитати, які ці вірші, щоб відповісти собі на питання: коли і чи варто писати про війну зараз, чи краще, щоб враження трохи дистанціювалися в часі. По прочитанню лишилося враження, що поезію про війну таки треба писати по гарячих слідах. Але "Глибина різкості" - не тільки про війну. Там чимало текстів, від яких мурашки бігають по тілу. І так, збірка переважно римована :)

Богдан Логвиненко "Saint porno" (Клуб сімейного дозвілля)
На початку року з прозою зазвичай довго запрягають, тому прозових новинок на Книжковому Арсеналі було відчутно мало. Але історію української порнозірки, яка відверто розповідає про своє життя, розрекламували дуже непогано. Маю сказати, книжка того варта: написана дуже легко, читається на одному диханні, ламає стереотипи. Хоча б через це варто прочитати.
 Олег Сенцов "Купите книгу  - она смешная" (Фоліо)
З двох причин я придбала перший роман уже тепер Шевченківського лауреата Олега Сенцова. По-перше, хотілося бодай таким маленьким вчинком підтримати політв'язня і його родину. А якщо без реверансів, то мені справді сподобалися його оповідання, і було цікаво, про що ж автор напише далі. Так от, роман "Купите книгу - она смешная" зовсім-зовсім не подібний за настроєм на оповідання: це вибухово смішна пригодницька проза. Саме про цю книжку буде мій наступний пост, а поки що просто довіртеся назві - вона чесна. 
Люсі-Мод Монтгомері "Рілла з Інглсайду" (Урбіно, переклад Анни Вовченко)
Не знаю, як я житиму далі: кілька років, приходячи на головні книжкові ярмарки, я обов'язково купувала нову книжку про Енн. Так я здійснювала мрію дитинства: прочитати всі романи про улюблену героїню! І ось остання, восьма книжка на полиці. Після Сенцова, вочевидь, візьмуся за неї, хоч і хочеться відтягнути прощання з Енн. Але відкину сентименти, бо на цю книжку серед моїх рідних і друзів уже черга! І все ж я мушу прочитати першою:) 
Віра Агеєва "Дороги й середохрестя" (Видавництво Старого Лева)
Віра Агеєва  - взірець вченого, який вміє справді захопливо розповідати про предмет свого наукового зацікавлення, а предмет цей дуже широкий: у книжці йдеться про Олександра Довженка, Миколу Бажана, Майка Йогансена, Юрія Косача, а також про наших відомих сучасників Оксану Забужко й Сергія Жадана. Оскільки цікаві подробиці з життя класиків і сучасників ніколи не набриднуть, а бездоганний стиль Агеєвої надихає, ця книжка для мене яко філолога просто маст рід.
Антологія української літературно-критичної думки першої половини ХХ століття (Смолоскип, упорядник Віра Агеєва)
Як можна повернутися з пристойної виставки без цеглини? З Форуму я привезла "Улісса" Джеймса Джойса, а з Книжкового Арсеналу - антологію критики. Навіщо ж так ускладнювати читацьке життя?
Насамперед, тому що це рівень. Рівень культури мислення і письма. Я дуже хочу цього навчитися, але оскільки навчитися цього неможливо, то хоч почитаю, як це відбувалося раніше. Нарікання, що в нас не було і нема критики, несправедливі, коли бачиш такий грубий том і справді хочеш зануритися в дивовижно цікавий період нашої літератури - початок ХХ століття. Особисто мене найбільше цікавить період МУРу, оскільки це і маловідомо, і страшенно цікаво. 


Саме про ці книжки планую писати найближчі відгуки в "Читацькому щоденнику". Можливо, десь вклиниться пост про "Улісса". Хоча навряд :)

1 коментар: