четвер, 4 лютого 2016 р.

Круто бути початківцем!

Цей пост у мене позаплановий, і я довго думала: писати його чи ні. Вирішила, що напишу, адже, впевнена, що багатьох читачів, особливо тих, хто й самі щось пробують писати, цікавлять не тільки книжки, а й дорога до книжок, надто - до першої книжки.
Ні, звісно, не буду "аналізувати" свою першу книжку оповідань, яка побачила світ завдяки конкурсу "Перша книжка автора". З великою радістю я прочитала б і прокоментувала твори інших переможців, можливо, це попереду. Насправді пост хочу присвятити одній-єдиній думці: круто бути початківцем!
Нещодавно десь у нетрях фейсбуку прочитала пост, що якась дівчина має дуже талановиті твори, але ж хіба проб'єшся у цім жорстокім світі? Я довго думала, як би краще прокоментувати, але так і не зробила цього, бо надто багато хотіла сказати. Виходить, що цей пост - трохи запізнілий коментар невідомій мені дівчині, яку дуже хочеться переконати, що світ не такий жорстокий, і необов'язково з ним битися. Краще тверезо подивитися на речі, можливості й озброїтися терпінням. І пам'ятати, що для україномовних літераторів-початківців в Україні існує безліч можливостей оприлюднити свої твори і навіть видати книжку. 
Прямий шлях до цього - конкурси і премії. Саме його я обрала за найприйнятніший для себе. Позаторік вирішила, що зі своєю малою прозою братиму участь в усьому, що тільки побачу. Просто щоб випробувати себе, десь та й пощастить! І пощастило. Аж двічі: з Міжнародною премією імені Олеся Гончара і конкурсом "Перша книжка автора". Хоча одразу хочу сказати, що на премію Гончара надсилала твори вдруге, і рукопис мало відрізнявся від минулорічного. Це я до того, що варто пробуватися не один раз. Існує ще чудовий конкурс видавництва "Смолоскип", там теж брала участь, але не перемогла, отримавши "утешительный приз" перспективного автора. Дякую й на цьому) Крім  конкурсів, існує багато фестивалів і семінарів, багатьом авторам вони допомагають вдосконалити майстерність. Ці заходи переважно поетичні. Принагідно до малої прози, зауважу, що цей жанр розвиває платформа "ЛітМайданчик" і їхній цікавий проект "Розбори польотів з Антоном Санченком" у "Клубі анонімних прозаїків". Туди можна надсилати свої твори й почути кваліфікований коментар. Ну або дружній стьоб, але до такого теж треба бути готовим)
Тепер трохи про "Першу книжку автора". Це спільний проект КМДА і Національної спілки письменників України. Парадокс: у мене глибока і небезпідставна антипатія до багатьох речей, що кояться у Спілці, але робота з молодими авторами і діяльність Київської міської організації НСПУ вища від усіх похвал. Чого варте саме відродження "Гранослова"! Та й купа інших заходів, семінарів відбувається завдяки Лесі Мудрак і її колегам (хоча коли посаду секретаря по роботі з молоддю очолював Сергій Пантюк, теж не було нудно). Так що хто хоче познайомитися із собі подібними:)  і почути відгук на свою творчість - пряма дорога в Спілку, зараз для цього вдалий час.
"Перша книжка автора" - ініціатива очільника Київської організації НСПУ Володимира Даниленка, і, на мій погляд, дуже добре, що на цій посаді працює така активна людина. Там зараз просто вирують різні проекти. В.Даниленко виявився тим чарівником, що відібрав наші твори на першому етапі і далі скерував їх на розгляд видавничої ради. У результаті ми просто надіслали рукописи і за кілька місяців забрали книжки. От і все. Я досі не знаю, хто точно входив до ради і голосував за мене і моїх колег. У ці подробиці вдаюся для того, щоб підкреслити, що про жодні особисті знайомства в моєму разі і, сподіваюся, в разі інших авторів не йшлося. Крім моєї, завдяки проекту побачили світ такі книжки: 
Юрій Сорока "Зустрінемося в Києві. Проза, есеїстика".
Марія Косян "Коли у місті N дощить. Повісті. Оповідання".
Марина Варич "Сьоме пророцтво Семираміди. Роман, оповідання".
Марина Єщенко "Поговори зі мною. Оповідання".
Наталя Куліш "Танок самотнього метелика. Оповідання".
Світлана Єременко "Терикони під літаком. Оповідання".
Іолана Тимочко "Спалах. Роман".
Таня-Марія Литвинюк "МістаМи".
Віктор Коврей "Коли ще люди говорили".
Сергій Феодосьєв "Життєвий крах професора Черненка".
Наталія Проців (Тала Пруткова) "Дівчинка з папірусом".
Олена Довгаленко "Усі фарби життя".
Оксана Расулова "Кілометри на прода".
Марина Миколаєнко "Танго в твоєму вікні".
Тепер треба читати видане, особисто мені дуже цікаво, що вийшло у підсумку. Кому теж цікаво - приходьте завтра на 15 годину у Музей літератури підтримати авторів поетичних збірок. А у вівторок 9 лютого о 18. 30 у Національній спілці письменників презентуватимуть прозу.


2 коментарі:

  1. Вітаю з першою публікацією!

    Щодо малої прози: є ще конкурс фантастичних оповідань «Зоряна фортеця» (двічі на рік, для переможців проводиться майстер-клас), також відбуваються засідання літстудії. Сайт: http://starfort.in.ua/ ВК: https://vk.com/club11391466 ФБ: https://www.facebook.com/groups/starfort/

    Журнальне:

    РБЖ-Азимут (конкурс фантастики і журнал): http://rbg-azimut.com/

    White Phoenix (журнал): Сайт: http://kplit.com.ua/ ФБ: https://www.facebook.com/groups/657292991068986/

    Світ фентезі, електронний журнал. Сайт: http://svitfantasy.com.ua/ Випуски: http://svitfantasy.com.ua/vypusky

    ВідповістиВидалити