пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Вимагати від архітектури більшого

Архітектура цікава всім. У нових містах ми фотографуємо красиві будинки й отримуємо естетичну насолоду, у рідних оселях намагаємося знайти дизайнерські рішення, щоб підкреслити свою індивідуальність. А мить, коли в столиці між бетонних блоків блисне яскравий новий мурал, змінює уявлення про таке нібито знайоме місто, і ось кам'яні нетрі дишуть свіжим поглядом і надихають.
Майбутнє архітектури - це ж не тільки естетика й функціональність. Це, як і завжди в мистецтві, передусім світогляд. Який світогляд людини майбутнього? Можна погортати книжку Марка Кушнера "Майбутнє архітектури. 100 дивовижних будівель" у пошуках відповідей.
Британська пересувна станція "Галлі" в Антарктиді
Замість тисячі слів у книзі багато світлин. Лаконічні коментарі призначені розпалити спрагу пізнання й загуглити про ці будівлі більше. І таки є про що погуглити.
Перша частина книжки присвячена будівлям, зведеним в екстремальних природних умовах. Тут читач побачить пересувні антарктичні станції, комфортні напівскляні павільйони для споглядання північного сяйва і навіть проекти помешкань, у яких можна буде вижити на Місяці!
Сучасна музика стічних труб
Однак не диво-технологіями єдиними:
друга частина книжки пропонує архітектурні рішення, пов'язані з реконструкціями старих будівель. І ось, ніби за помахом палички, стара фабрика перетворюється на сучасний готель, а залізобетонні труби стічних вод здобувають друг
е життя, щойно їх оббили деревом і перетворили на затишний паб.
Деревоготель у Швеції
Про цілющі властивості нової архітектурної естетики йдеться в розділі "Цілюща архітектура". Тут можна побачити будинки, зведені з думкою допомогти людям боротися проти хвороб. Не менш цікавою є частина про тимчасові споруди, створені з найрізноманітніших
матеріалів: від скла до пластику. Направду вражаючими є світлини будівель неймовірних форм і їхнє сусідство із природними об'єктами. Наприклад, ультрасучасний будинок, посередині якого навиліт росте справжнісіньк дерево! І це ще не найсміливіший експеримент.
Як показує книжка, архітектура майбутнього не тільки дивує й тішить око. Вона лікує, об'єднує, розв'язує соціальні проблеми. І, як стверджує автор, надихає. Надихає вимагати від архітектури більшого.

2 коментарі:

  1. круто-круто-круто))) А ту пересувну космічну станцію можна купити й припаркувати в Києві? А то мені дуже треба)))

    ВідповістиВидалити